Streekholders in beeld - Jan Rubbens

Fotografie: MGFZ
24-01-2020
707 keer bekeken 2 reacties

Een twintigtal ondernemers in Grenspark Groot Saeftinghe hebben speciaal voor jou de cursus gastheer van de IVN gevolgd! Vier cursusdagen lang leerden ze natuur, landschap, cultuur en geschiedenis van hun eigen streek nog beter kennen. In het spoor van ervaren boswachters en natuurgidsen werden zij ondergedompeld in een zee van inspiratie en interessante wetenswaardigheden. Al die kennis staat nu tot jouw beschikking. Onze Gastheren ontvangen je graag om alles over de omgeving te vertellen!

Ben je zelf een van de Gastheren? Meld je dan hier aan voor de groep 'Gastheren', en blijf op de hoogte van de laatste relevante informatie! Wil je de informatie over jou als gastheer bijwerken, of ben je nog geen gastheer maar wil je dat wel graag worden? Meld je hier aan!

Doe jij al mee?

Ben of voel jij je betrokken bij Grenspark Groot Saeftinghe en heb je nog geen account? Registreer je via onderstaande button en denk, praat en doe mee!

Ik wil mij registreren

Ik wil inloggen

 

 

 

 

In Polderrike neemt Jan Rubbens bewoners van zorgcentra in de regio mee naar de polders van hun jeugd. Aan de hand van een selectie foto's leidt hij hen door de seizoenen en het veranderende landschap. Een garantie voor mooie verhalen en vele herinneringen.

Jan Rubbens uit Hulst is één van de kleurrijke gidsen in Grenspark Groot Saeftinghe. In zijn lavendelblauwe Citroën 2CV is hij inmiddels een bekend gezicht bij iedereen die in het grenspark actief is. Naast zijn activiteiten als gids in Het Verdronken Land van Saeftinghe en ver daarbuiten, heeft Jan nog een troef op tafel: Polderrike.

Polderrike, de rijkdom van de polders. Al kerft de ontpoldering van de Hertogin Hedwige-polder ook deze boerenzoon in het hart, Jan Rubbens is er de man niet naar om zich in het verleden te wentelen. Liever richt hij zich op het nieuwe, op de uitdagingen die het grenspark ons biedt. De schoonheid van de polders, de unieke combinatie van landbouw, natuur en haven, de rijke geschiedenis van het gebied en de uitdagingen die in het verschiet liggen. Met Polderrike neemt Jan ouderen mee door verleden, heden en toekomst van de polders, juist wanneer ze zelf niet meer in staat zijn om het ter plaatse te beleven. Meer dan duizend foto's heeft Jan Rubbens inmiddels verzameld. Op herkenbare plaatsen in het grenspark. Steevast zelf in beeld met zijn bordje van Grenspark Groot Saeftinghe. Hijzelf en natuurlijk z'n Eendje.

Met het dak open in de zomer, scheef hangend tegen de wind in de woeliger jaargetijden, in z'n Eendje neemt Jan zijn gelegenheidsfotografen mee op een enerverende tocht door Oost-Zeeuws-Vlaanderen. Van de radartoren in Ossenisse tot het café in Doel. Elke bocht in de weg heeft geschiedenis, vertelt een verhaal. Verhalen die Jan onvermoeibaar opdist, die je een overduidelijk beeld geven van het enthousiasme waarmee hij het verhaal van Polderrike uitdraagt tijdens zijn lezingen in bejaardencentra in de regio. Hier een foto, daar een foto, dezelfde plaatsen, dezelfde man en auto, maar een steeds wisselende achtergrond. Jaargetijden, eb en vloed, weer en wind, allemaal bepalen ze mee de schoonheid van Polderrike. En naarmate de veranderingen in het landschap duidelijker worden, zal ook de metamorfose van het grenspark steeds belangrijker worden in het verhaal van Polderrike.

Met Polderrike brengt Jan Rubbens het verhaal van de polder terug bij de mensen die er geleefd en gewerkt hebben. Samen met zijn toehoorders gaat hij terug naar de polder, delen ze hun verhalen en ontstaan er nieuwe herinneringen. De rijke geschiedenis van het gebied opgevist uit het collectieve geheugen. Toen en nu gebroederlijk naast elkaar, met plaats voor een lach en een traan. Dat is de schoonheid van Polderrike en de passie van Gids Jan.

Gids Jan, voor Nu... en Dan!!!  Mail Jan Rubbens voor meer informatie over Polderrike.

Polderrike op bladzijde 20 in de Huiskrant van Stichting Zorgsaam.

Bekijk hier het interview dat RTV-GO hield met Gids Jan over Polderrike.

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

2  reacties

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Jean-Paul Mahu 01-02-20 om 11:43

Prachtig Jan. Een mooie opzet👍🏼 Net als in de Zonnetrein genieten van de omgeving👍🏼

Arnold Verbist 01-02-20 om 16:18

Geweldig Jan !!

BEZOEK ONS VOOR MEER INFORMATIE IN DE INFOKEET!

Adres: Zoetenberm 6a, Beveren, België

Voor de actuele openingstijden, kijk hier.

 

Volg ons op social media

        

 

 

Cookie-instellingen